Vechten tegen windmolens?
Fantastisch nieuws voor “De Volksvriend”
**Nee, de Molenstichting Gemert-Bakel vecht geen onmogelijke strijd. Integendeel. Een oud spreekwoord zegt dat je om een schepel graan geen molen bouwt, maar het belang van restauratie van molen “De Volksvriend” aan de Oudestraat wordt door vrijwel iedereen ingezien en breed gedragen. Oók door het provinciebestuur, zo bleek donderdagmiddag 12 februari.** *Door Simon van Wetten*
In 1963 is de molen voor het laatst gerestaureerd, in 1965 heeft “De Volksvriend” voor het laatst echt functioneel gedraaid. En nu, een halve eeuw later, is er heel goed nieuws te melden. Jongstleden donderdag kwam gedeputeerde Brigite van Haaften persoonlijk naar de molen aan de Oudestraat om het bestuur van de Molenstichting te verblijden met de mededeling dat de provincie Brabant maar liefst 430.000 euro zal bijdragen in de kosten van de restauratie. Vreugde alom. Nee, niet helemaal. Want de nieuwe voorzitter Egi Roijakkers en zijn medebestuursleden dachten allemaal en tegelijkertijd aan wijlen Jan Ponjé, de recent overleden preses van de Molenstichting. Wat zou Jan dit graag hebben meegemaakt.
Maar op vrijwel hetzelfde moment is er tevens de troostrijke gedachte dat Jan hier ook hartstikke blij mee zou zijn geweest. Hij heeft er immers ook voor geknokt. Met de door mevrouw Van Haaften meegebrachte cheque is maar liefst 75% van het benodigde geld binnen. Het eindbedrag, 700.000 euro, is, ook al is er nog een gapend gat, binnen handbereik. Immers, vanaf nu kan er gepraat worden met andere subsidiegevers, met goede hoop op een goede afloop, omdat de provincie nu eenmaal het schaap is dat eerst over de dam moet zijn. Egi Roijakkers is dan ook vol vertrouwen dat het gaat lukken.
Gedeputeerde Van Haaften sprak bij de overhandiging van de beschikking - blijkbaar een ander woord voor een fantastische cheque - wijze woorden. “Als je iets wilt behouden, dan begint dat met houden van. Dat zie je overal in Brabant terug. Misschien helpt die wetenschap: jullie staan er in dezen niet alleen voor. En daarbij komt dat de categorie molens een bijzondere is. Voor relatief weinig geld - als je het vergelijkt met een groot kloostercomplex of met industrieel erfgoed - kun je een molen helemaal restaureren.” Verder sprak Brigite van Haaften het vertrouwen uit dat deze provinciale subsidie het aandrijfwiel blijkt te zijn voor allerlei andere geldelijke ruggensteun en support.
Een werkbord, in de vorm van een zuil, staat al bij de molen en is al bijna vol. Vol met subsidiënten en ondersteuners. Maar er kunnen nog particulieren en bedrijven bij. Jazeker, graag zelfs! Binnenkort volgt er meer nieuws, want de Molenstichting gaat nu naar de molenbouwer om werkafspraken te maken. “We zullen de mensen in Gemert laten weten wat die werkafspraken gaan worden en hoe de restauratie gaat verlopen,” zegt Egi. Eén leuk initiatief kan al worden gemeld. De NHTV, internationaal hoger onderwijs in Breda, heeft negen vierdejaars studenten vrijetijdsmanagement aan het werk gezet met de opdracht de verbinding tussen drie molens en hun omgeving te onderzoeken en te verbeteren. Om de competitie te versterken zijn de studenten opgedeeld in drie groepen van drie, die per groep een molen in Brabant onder hun hoede krijgen. Die molens zijn uitgekozen door Marloes van de Hei van de Molenstichting Noord-Brabant. Eén van die molens is uiteraard “De Volksvriend”. De studenten zullen een Business Model Canvas maken voor hun molen, gevolgd door een tweede rapportage om zo een mogelijk verdienmodel te ontwikkelen.
In samenspraak met de opdrachtgever wordt besloten op welke manier dit wordt gedaan.
Maar eerst even een vreugdedans rond de molen. Toch best wel een leuke provincie, dat Brabant. Vierhonderddertigduizend euro. Hoera!!